Boende

Norrbyska studenthemmet, Norrbyhus, är ett studenthem för blivande teologer och blivande präster i Svenska kyrkan. Norrbyhus ligger i centrala Uppsala och är Sveriges äldsta studenthem i bruk. Stilen är gammeldags och mysig med kakelugn i flera av de 24 studentrummen och med pampiga allmänna utrymmen såsom salong och bibliotek.

Genom olika ansvarsområden hjälps studenterna åt för att få ett trivsamt gemensamt hus. De boende har städområden och även gemensamma städdagar två gånger per termin, men också stämmor, som är ett husmöte, och andra gemensamma aktiviteter som du förväntas vara med på. Alla boende har också ett eget ”ämbete”, som är en speciell uppgift som personen är ålagd att sköta.

Det finns ungefär tio ämbeten i dagsläget, och några delar på större uppgifter. Ämbetena som flera delar är bland andra ”klubbverkare”, d v s ansvariga för husets fester, och ”kryptörer”, som arrangerar måndagsmässorna i husets eget kapell, som kallas ”kryptan”. Ämbeten som man är ensam om är till exempel ”förbundskapten”, som organiserar friluftsaktiviteter, och ”merkurius”, som sorterar och eftersänder posten.
Om du är intresserad av att bo på Norrbyhus, läs då mer under flicken ”Ansökan”.

Har du några frågor är du välkommen att höra av dig till vår Pater (pater@norrbyhus.com).